- Casa din Home Alone a fost vândută chiar în preajma sărbătorilor
- Marcel Ciolacu explică zborurile private: „Am plătit din banii mei personali, nu din bani publici”
- Crăciunul: Istorie, Tradiții și Semnificații Profunde
- Nicușor Dan: „Să facem ce știm că trebuia făcut de 35 de ani”
- Atac masiv asupra Ucrainei în ziua de Crăciun
Începe București Docuart Fest
Festivalul de film documentar românesc – București Docuart Fest, aflat la cea de-a VI-a ediție, începe marți urmând să se încheie pe 1 octombrie.
La cele trei secțiuni competiționale — principală, studențească și documentar TV — participă 31 de filme, selectate dintre cele 100 înscrise.
În cadrul secțiunii principale au intrat în concurs 12 pelicule, în competiție studențească — 14, iar la secțiunea documentar TV au fost selectate cinci filme.
"În acest an, secțiunea studențească a fost cea mai entuziasmantă și mai diversă: au predominat, evident, observaționalele, dar au fost și anchete și esee și exerciții de stil. Am fost fericită să constat că, pe lângă direcțiile deja 'tradiționale', au existat și documentare studențești inclasabile, care au preferat s-o ia pe drumuri puțin bătătorite", a declarat criticul de film Anca Grădinariu, citată în comunicat.
Criticul Cristi Mărculescu, membru al comisiei de preselecție, a remarcat caracterul actual și distinctiv al filmelor.
"Întâlnim documentare de investigație și de contemplație, filme venite cu agende vizuale și politice. Competiția principală și cea de documentar TV reflectă preocupările de acum ale întregii societăți românești: recuperarea și decodarea trecutului, reconsiderarea relațiilor dintre societate și natură", a afirmat Mărculescu.
"Cred că este important să avem un festival de documentar 100% românesc pentru că producțiile sunt puține, uneori cu low budget sau chiar no budget, și merită să fie mai vizibile, să ajungă la un public, să fie încurajate", a punctat regizorul Adina Popescu.
Festivalul are și mai multe secțiuni necompetiționale. În cadrul secțiunii "Focus", dedicată regizorului Copel Moscu, sunt prezentate nouă filme documentare. În secțiunea "La început a fost documentarul", realizată în parteneriat cu UNATC, sunt prezentate documentarele din studenție ale unor regizori precum Florin Iepan, Cristian Mungiu, Radu Muntean, Călin Peter Netzer, Ionuț Teianu iar secțiunea "Static și dinamic" își propune să arate moduri de includere a fotografiei în filmul documentar. De asemenea, bucureștenii vor putea vedea, în cadrul unei alte secțiuni, documentare de arhivă prin care sunt marcați 90 de ani de la moartea regelui Ferdinand.
Filmele documentare vor putea fi văzute la Cinema Muzeul Țăranului, Sala ARCUB Lipscani și Știrbei Center.
De marți până duminică, Docuart Fest lasă intrarea liberă cinefililor și amatorilor de film documentar, propunându-și să ofere o lecție despre puterea și diversitatea documentarului românesc, anunță organizatorii.
Mai multe detalii pe: http://festival.docuart.ro/